Evangélista Szent János

Az egerszalóki katolikus templom szentélyétől kelet-délkelet irányban magányosan áll a harangtorony, mely egy 1760-as canonica visitatio szerint 1738-ban már létezett. Tervezője úgy, mint a templomnak, valószínűleg Giovanni Battista Carlone (?, 1682 – Eger, 1747), Egerben működő olasz építész volt. Korábban egy fából készült kegyképkápolna volt a helyén, amely egy olyan öreg tölgyfa törzsére épült, amely egy vallásos tisztelettel övezett szentképet rejtett. Szent hely volt, ahol csodálatos gyógyulások történtek, s ahol „tiszteltetett ősi időktől fogva a Boldogságos Szűz Máriának ékesen írott képe, ölében tartva a keresztfáról letétetett Megváltónknak szent testét” – írta herceg Esterházy Pál nádor „Mennyei Korona” című munkájában 1696-ban. A harangtorony földszintje egy csehboltozatos négyzetes teret foglal magában, amely 1764-től kápolnaként működött. A Kármelhegyi Boldogasszony napján egybegyűlt zarándokok számára ott misézett a pap XIII. Kelemen pápa 1760-as búcsúengedélye szerint.
Bejáratával szemben egy kosáríves fülkében volt elhelyezve az az oltár, amelyet talán az aranyozott, nemes arcvonású korpuszt hordozó feszülettel ez a Kálvária szoborcsoport – Szűz Mária, Evangélista Szent János álló és Mária Magdolna térdelő alakja – díszített. A fából faragott festett szoborcsoport az 1960-as évek elején került a Dobó István Vármúzeumba.
Evangélista Szent János, Jézus legifjabb tanítványa a Kálvária szoborcsoportok állandó szereplője, hiszen ő volt az, aki a megfeszítésre ítélt Jézust a kivégzési menetben is követte, és anyját, Máriát, nagy lelki fájdalmában támogatta. Az enyhe S tartásba komponált karcsú, lepelruhába öltözött fiatal férfi kezét maga előtt imára kulcsolja, fejét kissé jobbra fordítva tekintetét a megfeszített felé – mely a szoborcsoport eredeti helyén egy korpuszt hordozó kereszt volt – emeli. Köpenye, mint a kálvária ábrázolásokon általában, eredetileg vörösre volt festve.

Egerszalóki Kálvária szoborcsoport – Evangélista Szent János, 1740 körül - Dobó István Vármúzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat.

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×