„Schwarzwaldi” falióra

„Schwarzwaldi” falióra, festett zománc számlappal, porcelán kerettel, ingával és súllyal. Rajta korona, magyar címer és "Éljen" felirat. 19. század második fele.
A 19. században az egyedileg kovácsolt vasórát kiszorította a schwarzwaldi tömegóra, fokozatosan általánossá vált a sárgaréz szerkezet, de az óraház továbbra is a fa maradt. Az újabb schwarzwaldi órák számlapja a vasóráénak megfelelő formájú volt, eleinte felragasztott és színezett metszet került rá, majd a 18. század végétől meginduló, önálló óralapgyártó ipar kialakította a jellegzetes, kréta alapozású, fehér alapon virágosan festett, lakkozott óralapot. A 19. sz. második felében tűntek fel a porcelán és a bekeretezett, domborított fémlemez számlapok.
Az órához tartozó vas súlyokat az árusok az eladás helyén készítették, eleinte kovácsolva, majd hozott forma segítségével öntve. 19. század második fele

óra - Savaria Múzeum
A múzeumról bővebben a MuseuMap oldalán olvashat.

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×