A Magyar Nemzeti Múzeum bemutatja

Nőnek való vidék?

A nők szerepe a kora középkori temetkezések tükrében című virtuális kiállítását.

„Az a sok tündöklés, amibe nőalakjait öltözteti, akár a szentek glóriájából, akár a démonok lobogványából szőve, az végelemzésben mind ez a csodálkozó és álmélkodó felkiáltás: Ó, ti asszonyok, ti asszonyok!”

Móra Ferenc író, régész

BEVEZETŐ

A középkor hajnalán, amikor különböző eredetű és kultúrájú népek váltották egymást a Kárpát-medencében, az írott források elsősorban a férfiak világáról, a háborúskodásokról emlékeznek meg, a nők csaknem teljesen láthatatlanok maradnak. Régészetileg azonban sokszor éppen a nők sírjai azok, amelyek látványosabbak, gazdagabbak és színesebbek, mint a férfiak temetkezései. Ezek a nők – akik között voltak szentek, királynők, előkelő családok asszonyai és lányai, rabságba hurcoltak, házasságukkal szövetségeket megpecsételők, és persze gyerekeik boldogulásáért küzdő intrikus anyák is – jelentős szerepet játszottak Európa átformálásában.

A régészeti ásatásokon napvilágot látott tárgyak segítségével bemutathatóvá válik nemcsak a korabeli nők viselete, valamint használati tárgyaik, hanem a közösségükben betöltött kiemelkedő szerepük is. Nemesfém ékszereik, nagy gonddal megmunkált eszközeik arról tanúskodnak, hogy a „gyengébbik nem” presztízs tárgyai nem maradnak el a férfiak méltóságot jelző tárgyaitól.

HUN KOR

4. század vége–5. század közepe

GERMÁNOK

5. század közepe–6. század közepe

AVAR KOR

6. század közepe–9. század eleje

KAROLING-KOR

9. század

HONFOGLALÁSKOR

10. század

TÉMAVÁLASZTÓ


Lépj be és ismerkedj meg velük, a történelem többnyire láthatatlan szereplőivel, akik tárgyaikon keresztül mesélik el történetüket! Válassz témát, és légy részese a kora középkorban élt nők – sokszor nem mindennapi – életének!

KÉSZÍTETTÉK


A virtuális kiállítás készítése során arra törekedtünk, hogy a sokak körében népszerű és ismert régészeti korszakok egy újabb oldalát ismertessük meg, illetve ráirányítsuk a figyelmet a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Tár gyűjteményeinek páratlan gazdagságára. Célunk az volt, hogy a látványos képek és 3D modellek, valamint az azokhoz tartozó szövegek segítségével a látogatók ne csak szemléljék az első osztályú ötvösmunkákat, hétköznapi tárgyakat, hanem betekintést nyerhessenek a tárgyak mögött húzódó személyes történetekbe is.

Hajnal Zsuzsanna

régész
Népvándorlás kori Gyűjtemény
Magyar Nemzeti Múzeum

Gergely Katalin

régész
Zalavár Gyűjtemény
Magyar Nemzeti Múzeum

Soós Rita

régész
Honfoglalás kori Gyűjtemény
Magyar Nemzeti Múzeum

Források

Grafika: Taivainen Karolina

Rajzok, rekonstrukciók: Andics Bernadett, László Gyula, Nagy Katalin, Narmer Stúdió, Ősi Sándor

Fotók: Dabasi András, Kardos Judit, Rosta József, Vágó Ádám

Szakfordítás: Bartus-Szöllősi Szilvia

​Virtuális kiállítás: Farkas Krisztina, Kovács Rita

Koordinátor: Kómár Éva

RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×