Forradalom és szabadságharc

Válogatásunkban az 1848–49-es forradalom és szabadságharc elevenedik meg interaktív online kiállítások tartalmain, a Néprajzi Múzeum tárgyain, a Hadtörténeti Múzeum kisfilmjein és a MuseuMap tematikus képgalériáin keresztül. Ismerd meg a korszakból fennmaradt relikviákat és a forradalmi időszak jeles alakjait!

ONLINE OKTATÁST SEGÍTŐ TARTALMAK A TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGIHEZ

"Pest város közönség nevében alolirottak szerencsések hivatalosan értesíteni a magyar nemzetet, a' mi más országokban polgár vérébe került – a' reformot – Budapesten 24 óra alatt békés és törvényes úton kivívta a törvényes egyetértést"
Idézet a MuseuMap-en található egyik dokumentumból

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kora


A Forradalom kertje | online játék


A Nemzeti dal legendája


A Nemzeti Múzeumnál a márciusi ifjak szónoklatai mellett Petőfi elszavalta a Nemzeti dalt... Vagy mégsem? A videóból kiderül, hogyan lehetett egy korabeli kottafedőlap a máig népszerű legenda megteremtője, hol szavalta el költeményét a forradalom költője, és melyik tárgy került az első forradalmi relikviaként a Nemzeti Múzeum gyűjteményébe.

1848. március 15. | online játék


Március 15. főbb eseményeit jobbára ismerjük, azonban a Nemzeti Múzeum kvízéből azt is megtudhatod, hogyan hangzott a Nemzeti dal első verziója, és mi volt a Pilvax néven elhíresült kávéház korábbi neve.

A szabadságharc kronológiája | virtuális kiállítás


Az 1848–49-es szabadságharc | online játék


A kronológiához kapcsolódó feladatban ellenőrizheted tudásodat és emellett újabb ismereteket is szerezhetsz a forradalom előzményeiről.

A pákozdi csata


Animációs filmen elevenedik meg az 1848-as szabadságharc első jelentős ütközete. Ágyúrobaj és puskatűz közepette kövesd a hadseregek mozgását és taktikáját, hogy megtudd, mitől futamodott meg Jellasics serege.

Az áprilisi törvények


Április 11-én letették az új, modern Magyarország alapjait. Hogyan valósult meg az alkotmányos polgári átalakulás? Ki szavazhatott az áprilisi törvények értelmében? Miként került a törvénybe a márciusi 12 pontban követelt közteherviselés? Az Országgyűlési Múzeum animációs filmjének segítségével ismételd át az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit, és az utolsó rendi országgyűlésen hozott törvényeket!

Az áprilisi törvények | feladatlap


Lészen ágyú! A háromszéki ágyúöntés története


Mitől volt különleges az a bizonyos, népdalban is megénekelt rézágyú? Az erdélyi tüzértiszt, Gábor Áron a székely találékonyság legendás figurája, aki mintegy hetven löveget készített a szabadságharc alatt. A film bemutatja az ágyúöntés technikáját, ahogy eddig még nem láthattuk.

Ismerd meg 1848–49 nemzeti ereklyéit! | online játék


Milyen emléktárgyakat őriz a Nemzeti Múzeum a szabadságharc idejéből? A tankocka segítségével megismerheted a nemzeti ereklyéket és a hozzájuk kapcsolódó történeteket.

Korfestés | virtuális kiállítás


Pénzek színes világa: A Kossuth-bankók kora


Az első felelős magyar kormány pénzügyminisztereként Kossuth Lajos feladata volt az ország pénzügyeinek rendbetétele. Kossuth már április közepén tervbe vette a magyar bankjegyek kibocsátását. Ismerd meg a Kossuth-bankók, a szabadságharc egyik legismertebb ereklyéjének történetét!

Kossuth Lajos nyomában | MuseuMap

forrás: MuseuMap

Kövesd végig Kossuth Lajos politikai pályáját a MuseuMap galériájának segítségével. A Kossuth Lajos életében fontos szerepet játszó alakok portréival együtt toborzási jelenetek, csaták és történelmi fordulópontok is megelevenednek.

Klapka György honvédtábornok (1820. április 7. – 1892. május 17.) | MuseuMap

forrás: MuseuMap

A morva eredetű családból származó, német anyanyelvű, de magát magyarnak valló Klapka György 1820-ban született. Az 1848-49-es szabadságharc tábornoka, emigráns magyar politikus és későbbi országgyűlési képviselő kulcsszerepet játszott Nagysalló és Komárom mellett aratott győzelmekben és a várvédelem, a hadsereg megszervezésében. A MuseuMap galériában fotók, festmények idézik meg alakját.

1818. január 30-án született Görgei Artúr | MuseuMap

forrás: MuseuMap

A szabadságharc történetének megosztó, ellentmondásos alakja, akiről máig nem szűnnek meg vitázni a történészek. A MuseuMap képgalériájából megismerhetjük a fiatal és az idős Görgeit, az „ördögi félistent vagy félisteni ördögöt”, ahogy önmagát nevezte, a korabeli kritikákat summázva.

1849. október 6. - az aradi vértanúk és Batthyány Lajos kivégzésének napja | MuseuMap

forrás: MuseuMap

Az aradi vértanúk és a magyar miniszterelnök, Batthyány Lajos kivégzéséről, évről évre nemzeti gyásznap emlékezik meg. A nép emlékezetébe kitörölhetetlenül bevésődött nevük és áldozatvállalásuk. Nekik állít emléket a MuseuMap galériája, ami vértanúk portréit, a kivégzéssorozat helyszíneit, a nép emlékezetének relikviáit gyűjti egybe. A gyűjtemény ékessége Batthyány Lajos 3D-ben is megtekinthető pisztolya, melyet Pulszky Ferencnek ajándékozott 1848-ban.

1848–49-es forradalom és szabadságharc: 1848. március 15. – 1849. október 4. | MuseuMap

forrás: MuseuMap

Ők azok, akikről minden faluban és városban neveztek el utcát és teret. A MuseuMap gazdag válogatásában felsorakoznak a forradalom nagyjai: Kossuth, Petőfi, Táncsics, Jókai, Batthyány az aradi vértanúk és az 1848-as szabadságharc győztes és vesztes csatái. Járd be virtuálisan a hazai múzeumok gyűjteményét hangulatos litográfiákon, életképeken, nagyszabású tablókon és kuriózumnak számító relikviákon keresztül.

„Éljen a Haza!" 1848–49 emlékezete | virtuális kiállítás


Faragott Petőfi-fej pásztorboton, az önkéntes bevonulók kisbográcsa, amiben birkagulyást főztek, egy babérlevél Kossuth-sírjáról: a történelemkönyvekbe sok érdekes tárgy képe nem fér bele, ami mégis fontos ahhoz, hogy megismerjük egy esemény hátterét és emberi történeteit. A Néprajzi Múzeum kiállításának gyűjteményében 1848-49-ből származó izgalmas relikviák, '48-as hősök ábrázolásai, 1902-ből származó veterán honvédportrék, és a kokárda és a nemzetőr karszalag 150 éves történetét ábrázoló képek szerepelnek.

A Forradalom után | virtuális kiállítás


Március 15-i ünnepségek 1848-tól napjainkig | MuseuMap

forrás: MuseuMap

Az ifjúság hevét, a haza és a szabadság szeretetét hirdető nemzeti ünnepünk nem mindig volt olyan fényes és erőt adó, mint most. Hogyan ünnepelték március 15-ét különböző korok emberei, elnyomás alatt vagy épp a háború viharában? A MuseuMap képes krónikája márciusi ünnepségek történetéről.


RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×