Rákóczi-szabadságharc

Online elérhető múzeumi tartalmakat bemutató gyűjtésünk a Rákóczi-szabadságharccal (1703–1711) és a fejedelem életével foglalkozik. II. Rákóczi Ferencet már megszületése előtt nagy tettekre szánták, mint azt a korabeli levelezésekből megtudhatjuk. Életét egy animációs filmben ismerhetjük meg, a szabadságharc eseményeit és szereplőit jelmezes film idézi meg, míg a korszak fontos műtárgyairól a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma mesél. A korabeli ábrázolások színesen elevenítik fel a kurucok és labancok viseletét, a büszkén pózoló nyolcéves Rákóczi Ferencet, a 19-20. századi Rákóczi-kultuszt és az 1906-os kassai újratemetést.

ONLINE OKTATÁST SEGÍTŐ TARTALMAK A TÖRTÉNELEM TANTÁRGYHOZ


II. Rákóczi Ferenc Ugocsa vármegyéhez írt levelének kivonata:
„A vármegye azt szeretné, hogy nyugalma legyen, de ezt addig nem kapja meg, amíg Szatmárt el nem foglalja [Rákóczi]. Hogy a nyugalmat mielőbb megkapják, a vármegye [Rákóczi] parancsára minél nagyobb sereggel jelenjen meg a vár alatt a haza szolgálatára."
Az eredeti dokumentum a MuseuMapen

Az újszülött Rákóczi


Rákóczi Ferenc


Hogyan lett a kezdetben vonakodó Rákóczi Közép-Európa leghosszabb szabadságharcának vezetője, melyet aztán róla neveztek el? Színes, mozgalmas animációk elevenítik fel a francia udvarban otthonosan mozgó fejedelem tevékenységét és utolsó törökországi éveit.

II. Rákóczi Ferenc élete | MNM kiállításvezető


Rákóczi-szabadságharc


A Jósa András Múzeum filmje jelmezbe öltözött szereplők segítségével eleveníti fel a Rákóczi-szabadságharc főbb szereplőit és eseményeit.

II. Rákóczi Ferenc ábrázolások a MNM Rákóczi Múzeumában


Ezereskapitányok arcképcsarnoka


Zászló, levelek, portrék a szabadságharc korából


A Rákóczi-szabadságharc hadtörténete


A 1703-ban kirobbanó népfelkelés első, győzelmes éveinek hadi sikereit követhetjük nyomon. A térképes animációs filmből kiderül, hogy hogyan vált a paraszti lázadás rendi-nemesi szabadságharccá. Az 1707-es első béketárgyalások sikertelensége után folytatódnak a harcok, az ónodi országgyűlés kimondja a Habsburg-ház trónfosztását. Az egy évvel későbbi trencséni csatavesztés után a háború folytatása mellett döntenek. A szabadságharc fordulópontjának számító vereséget követően a birodalmi csapatok előrenyomulásával megkezdődik a szabadságharc visszaszorítása, ekkorra már a kuruc katonai vereség elkerülhetetlennek látszik. A szatmári békekötéssel véget érő nagyszabású történelmi eseménysorozatot a Hadtörténeti Intézet és Múzeum eleveníti fel.

Tudta-e?


Írások II. Rákóczi Ferencről


II. Rákóczi Ferenc élete


Tudáspróba a II. Rákóczi Ferenc életéhez kapcsolódó eseményekről, amikhez a Magyar Nemzeti Múzeum összefoglalója ad segítséget.

Pénzek, emlékérmék, zsetonok és ostáblapionok (1703-1711) | MuseuMap

forrás: MuseuMap

Aranyból, ezüstből és bronzból készültek a mesés mestermunkák. A MuseuMap gyűjtésében Rákóczi korabeli pénzek, emlékérmék, zsetonok és ostáblapionok szerepelnek.

Pénzek színes világa: II. Rákóczi Ferenc dukátja


Mi volt a kongó? Hova tűnt a fejedelem portréja az érmékről? Mit hívtak libertásoknak? II. Rákóczi Ferenc olyan arany- és ezüstpénzeket veretett, amik kis mennyiségben kerültek forgalomba, így napjainkban ritkaságnak számítanak. Tóth Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum régész-numizmatikusa avat be az érmék izgalmas világába.

Kérdések a Rákóczi-szabadságharc történetéből | online játék


Kik játszottak fontos szerepet II. Rákóczi Ferenc életében? Kik voltak az általa vezetett szabadságharc kiemelkedő szereplői? A tudáspróba megoldásában az MNM Rákóczi Múzeum írásai is segítenek.

Rákóczi szabadságharc hadszervezete


A Rákóczi-szabadságharc egyik érdekessége, hogy a szembenálló felek összecsapása egyben között két teljesen különböző harcmodor összecsapása is volt. A filmből Rákóczi serege, a kurucok, és a Habsburg csapatok hadszervezetét ismerhetjük meg.

Rákóczi-szabadságharc (1703-1711) | MuseuMap

forrás: MuseuMap

Kurucok és labancok csata közben, II. Rákóczi Ferenc és felesége, Hesseni Sarolta portréit gyűjti össze a MuseuMap képes galériája. Sőt a felnőttkori ábrázolások mellett még azt is láthatjuk, milyen volt a négy- és nyolcévesen a későbbi fejedelem.

II. Rákóczi Ferenc


Kiállítás a rodostói Rákóczi-házban | MP3 kiállításvezető


II. Rákóczi Ferenc utóélete | MuseuMap

forrás: MuseuMap

A Tenkes kapitánya, a Rákóczi hadnagya generációk maradandó gyerekkori emléke. A szabadságért küzdő Rákóczi kultusza a 19. században bontakozott ki, ekkor merült fel egyre gyakrabban az újratemetés igénye. A hamvak 1906-ban érkeztek haza, a temetésre a kassai dómban került sor. Ezt eleveníti fel a MuseuMap fotókban gazdag összeállítása.


RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×