A reformkori Magyarország

Te boldogulnál a reformkorban? Gyűjteményünk segítségével tedd próbára tudásod, és szerezz új ismereteket az 19. század első felének mindennapjairól. Rengeteg változás történt akkoriban: az ipari forradalom vívmányai elterjedtek hazánkban, a nemesség mellett a polgári réteg is jelentős vagyonra tett szert. Ahogy a nagy reformországgyűléseken, úgy a szalonokban is parázs viták folytak politikáról, kultúráról, a hazáról és a haladásról.

ONLINE OKTATÁST SEGÍTŐ TARTALMAK A TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGIHEZMűvelődés és nemzettudat a 18. század végén és a 19. század első felében


Könyvtár és múzeumalapítás


A reformkori országgyűlések vívmányai


Mi volt az a három kiemelkedő jelentőségű törvény, amit a reformországgyűléseken fogadtak el? Fedezd fel a polgári Magyarország megteremtéséhez vezető út jogi hátterét az Országgyűlési Múzeum videójának segítségével!


Milyen fogalomra, intézményre gondoltunk a reformkorból? | online játék


A haza és haladás ügyéért számos új egyesület, intézmény alakult, és több jogi reform is megvalósult a század első felében. Ismételd át a reformkor kulcsfogalmait, a tankockában pedig a leírások mellett kiegészítő tartalmak is színesítik ismereteidet.

Reformkori mindennapok | online játék


Jurátus, konflis, diéta, palatinus: ma már el kell gondolkoznunk mit jelenthetnek, de a 19. században fontos fogalmak voltak. Fejtsd meg a keresztrejtvényt, és tudj meg további érdekességeket a reformkorról!

1838. évi árvíz Pest-Budán | MuseuMap

forrás: MuseuMap

1838 márciusában hatalmas pusztítást okozott a jeges ár, mely az akkor még szabályozatlan Dunán kialakult jégtorlaszok miatt söpört végig a városon. Pest belső kerületeiben a mai napig számos emléktábla őrzi a nagy árvíz emlékét. Azonban nem csupán Pesten okozott károkat az áradás, hanem Óbuda alacsonyan fekvő részei is víz alá kerültek, erről tanúskodik a héber nyelvű árvíztábla. Számos grafika és ún. eseménykép Trentsenszky József litográfiái nyomán maradt fenn arról az öt napról, amikor a víz volt az úr. A mentési munkálatok leghíresebb alakja gróf Wesselényi Miklós volt, ám az árvízi hajós mellett mások fáradozásait elismerték: Landerer József nyomdász, a márciusi forradalmi események szereplője még díszpolgári címet is kapott.

Lánchíd története


Mi köze lehet a szárítókötélnek hazánk elsőként megépített hídjához? Mikortól vágyott a budai és pesti lakosság egy állandó átkelőre a Dunán? Mi volt és hogyan működött a hajóhíd? A videó a Lánchíd szerkezetét, építésének történetét és gazdag történelmét mutatja be.

A Lánchíd alapkőletétele | online játék


Minden nap látható, de mégis, mennyit tudunk a Lánchídról? Az alapkőletétel olyan fontos esemény volt, hogy természetesen méltónak találták arra, hogy a kor híres festője, Barabás Miklós impozáns tablón megörökítse. Kik szerepelnek a festményen, mi az ünnepély és a híd háttértörténete? A részletekből kiderül, hogyan került helyére az alapkő, és az is, mit gondolt az elkészült műről a kritikus közönség.

Ládika lánchíddal


A Lánchíd eredeti, modernizálás előtti állapota látható a fém ládika fedélen.

Sínen vagyunk


Budapest-Vác vasútvonalat 1846. július 15-én adták át, „ezzel indult el a vasúti közlekedés Magyarországon. A képen a pesti indóház (a mai Nyugati pályaudvar helyén) látható."

Iparosodás a reformkorban | MuseuMap

forrás: MuseuMap

A politikai, közéleti újítás vágya az iparosok kedvét is meghozta a reformokhoz. Új technikákat kísérleteztek ki, gyárakat alapítottak, számos nagy vállalkozás, beruházás jött létre a korszakban. A tematikus gyűjtés az iparosodó Magyarország képeit eleveníti fel.

Boldogulj a múltban! - Kereskedő 1838


Egy időutazót kísérhetünk el reformkori kalandjára, a korabeli kereskedő javaslatait hallgatva kiderül, hogyan nyithatunk sikeres vállalkozást 1838-ban. A József-napi vásárral nem lőhettünk volna mellé, sőt még emelt árat is számíthattunk volna vevőinknek. A videóból emellett azt is megtudhatjuk, miként törtek borsot a fűszerkereskedők orra alá a szatócsok, hogyan ügyeskedtek az árusok, és mi a legjobb betyárölő fegyver.

Boldogulj a múltban! - Reformkor


Fontolgassunk, latolgassunk! A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum interaktív felületén barangolva megismerkedhetünk a reformkori mértékegységekkel, áruhamisítási módszerekkel, és megtudhatjuk, hogy mennyit ért a reformkor magyar váltópénze, a krajcár.

Széchenyi István és kora


Reformkori politika | MuseuMap

forrás: MuseuMap

Időutazásra invitálunk az egykori Pest-Budán, konflisokkal és a kor meghatározó történelmi szereplőivel. A MuseuMap válogatásában feltűnnek a reformkor vezető politikusai, és figyelmet kap a korabeli társasági élet néhány kiemelkedő eseménye is.

Kultúra a reformkorban: színházi élet és zene | MuseuMap

forrás: MuseuMap

Liszt Ferenc a korszak szupersztárja volt, korabeli rajongói a zeneszerző kezéről készült másolatot is beszerezhettek. Hasonló rajongás övezte az első kőszínház, a Pesti Magyar Színház művészeit is. Gyűjtésünk a pezsgő polgári kultúra világát idézi meg.

A reformkor nemesi és polgári divatja, tárgykultúrája | MuseuMap

forrás: MuseuMap

Hogyan öltözködtek és milyen használati tárgyakkal vették körül magukat a polgárok a 19. század első felében? A korszakban terjedtek el a divatmagazinok ősei, amiből grafikák segítségével választhatták ki öltözetüket a finom hölgyek és urak. Az akkori divatlapok nem a mai könnyen lapozható magazinok voltak, hanem vaskos könyv formájában adták ki őket. Még a reformkorban kezdi szárnyát bontogatni a század második felében kiteljesedő magyaros stílus, melynek tárgyi örökségét megtalálod a MuseuMap válogatásában. Feltűnik a híres betyár, Milfait Ferkó, és Kiss Ernő császári és királyi ezredes csappantyús pisztolyát 3D-ben akár meg is „forgathatod."

Milyen volt...? A reformkori Pest-Buda lakói


„Kik éltek ekkor a városban? Milyen helyeken laktak? Mit csináltak rendes WC nélkül?" Sok kérdés merülhet fel, amikor a múltbéli mindennapokat idézzük fel. A videó megtekintésével belepillanthatsz a reformkori városi élet kihívásaiba.

Körséta a reformkori Pest-Budán | online játék


Mennyire ismered a reformkori Pest-Buda városát? A tankocka segítségével megtudhatod, mi a különbség a város polgárai, koldusai és egyszerű lakói között, és hogy mit mesél a Medárd-napi metszet a kor társadalmáról, gazdaságáról.

Kedvenc műtárgyaink: Thonet-székek


A biedermeier bútorművesség legnagyobb sikertörténetét hallgathatjuk meg, azonban göröngyös út vezetett a nemzetközi hírnév felé. A Thonet-székeket megálmodó Michael Thonet német műbútorasztalos szabadalmát ugyanis először elutasították, azonban egy bútorkiállításon Metternich herceg felfigyelt a székekre. Így került Thonet Bécsbe, és vált a Habsburg Birodalom lakójává. Első Bécsben gyártott székei közül több került magyar szállodákba, kávéházakba, azonban a cég nemzetközi sikerét a kiegyezést követő évtizedek hozzák meg.

Klasszicizmus és a romantika művészeteRÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×