Árpád-házi uralkodók kora

Tematikus válogatásunk bemutatja, miért vált jelentőssé az Árpád-ház uralkodása alatt az esztergomi vár, miről árulkodnak III. Béla és felesége csontjai, illetve Szent László arcrekonstrukciója, hogyan nézhetett ki az Aranybulla, és egy makett segítségével megismerhetjük egy Árpád-kori templom ostromát a tatárjárás alatt. A Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött koronázási palást, Monomakhosz-korona és egy kun harcos aranyozott övcsatja a keresztény Magyarország megalapításának küzdelmeiről, az államszervezet megerősítéséről és kiemelkedő, szentté avatott uralkodóiról mesélnek. Emellett az Árpád-kor mindennapjaiba és művészetébe is bepillanthatunk online játékok és tematikus galériák segítségével.

ONLINE OKTATÁST SEGÍTŐ TARTALMAK A TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGIHEZ


Árpád-házi királyok | MuseuMap

forrás: MuseuMap

Szent István, Szent Imre, Szent László, szent korona, Aranybulla: a Magyar Királyság négy évszázadon át trónoló, első uralkodóháza. A MuseuMap válogatásában szobrok, fotók, festmények elevenítik fel az Árpádok nagy alakjait.

A magyar királyok koronázási palástja 1031-ből | MNM kiállítás


Pénzek színes világa: A király lándzsája


Milyen pénzt veretett Szent István? Hol található a király egyetlen korabeli ábrázolása? Tóth Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum régész-numizmatikusa kalauzol a régi feliratok és jelképek világában.

Az Árpád-házi királyok kora | MNM kiállításvezető


Magyar középkor: a Monomakhosz-korona | online játék


Egy korona, ami számadást ad az aktuálpolitikai helyzetről? Próbáld ki, mennyit tudsz a ma Monomakhosz-koronaként ismert korona készítésének körülményeiről és kalandos Magyarországra kerüléséről!

Kedvenc műtárgyaink: Tárnoki Judit: Szent László legendája


Az eredeti székelyderzsi ábrázolás kapcsán Tárnoki Judit régész mesél arról, mit érdemes tudni Szent László királyunkról és cselekedeteiről. A fizikai valójában is kiemelkedő, daliás László volt az első lovagkirályunk, akinek alakjához számos mesés történetet fűz a néphagyomány.

Szent László uralkodása | online játék


Szent László arcrekonstrukciója


III. Béla király és az esztergomi vár | online játék


Ki volt az a magyar uralkodó, akinek jövedelme azonos volt az akkori francia és az angol királyéval? Kinek kellett két évig tárgyalnia azért, hogy elvehesse második feleségét? Tudáspróba III. Béla királyról, aki újjászervezte az ország bel- és külpolitikáját, és teljesen átépíttette Szent István esztergomi várát is.

Az Árpád-ház eredete – III. Béla király csontjainak tanulsága


Az Árpád-ház eredete – III. Béla király és Antiochiai Anna csontmaradványainak vizsgálata 1967-ben.


A székesfehérvári királyi bazilika a középkorban


Mennyire ismered őket? I. Szent István, III. Béla és IV. Béla magyar király | online játék


Esztergom királyi fenségek székhelye és jeles események helyszíne volt. Tedd próbára tudásod az Esztergomhoz kötődő Árpád-háziakról: Szent István, III. Béla és IV. Béla királyról!

Amit az Aranybulláról tudni érdemes!


Ha azt halljuk, Aranybulla, egyből rávágjuk, hogy 1222, de miért is volt fontos a II. András király által kiadott oklevél? Vajon tényleg aranyból készült? És mit jelent az ellenállási záradék?

Aranybulla kvíz


A muhi csata


A magyar történelem legjelentősebb 13. századi ütközete egy krónikás elbeszélése nyomán éled újjá az animációs filmben. Kiderül belőle, hogyan próbálta védeni a király az átkelőhelyeket, kik voltak a fejszések, és milyen taktika vitte győzelemre a tatár sereget.

Árpád-kori templom ostroma a tatárjárás idején


Szank vezér egykori szálláshelyén az Árpád-kori templomot átalakították, megerősítették, hogy védelmet és menedéket nyújtson a támadások idején. A 3D nyomtatással készült makett a szanki templom tatárjárás kori ostromát mutatja be.

Esztergom ostroma a tatárjárás idején


Esztergom királyi városában a tatárok hatalmas pusztítást végeztek. A rombolást Rogerius mester nagyváradi kanonok a tatárjárásról szóló Siralmas Énekben örökítette meg. Milyen cselt eszeltek ki a tatárok, és végül miért nem sikerült elfoglalni magát a várat?

Mindennapi élet az Árpád-korban | online játék


Az Árpád-kori Magyarország mindennapjaival kapcsolatos helyszíneket, személyneveket és fogalmakat rejti a játék.

Árpád-kori társadalom - tárgycsoportosítás | online játék


Vajon főúr, főpap, katona vagy paraszt használta azokat a páratlan értékű tárgyakat, amiket a Magyar Nemzeti Múzeum őriz?

Árpád-kori művészet | online játék


Tedd próbára tudásod az Árpád-házi uralkodók és az Árpád-kori építészet, festészet és ötvösművészet témakörében!

Árpád-kori tárgyak | MuseuMap

forrás: MuseuMap

A műemlékek és műtárgyak töredékessége és hiányai miatt az Árpád-kori művészetről sajnos csak részleges képet kaphatunk Éppen ezért különleges a Krisztust, szenteket és állatokat ábrázoló művészi tárgyak gazdag válogatása a MuseuMap galériájában.

Ékszerek a XI-XIII. Századból | MuseuMap

forrás: MuseuMap

Az aranyművesség már virágzott a 11. századi Magyarországon. I. Géza király adománylevele bizonyítja, hogy 1075-ben, a garamszentbenedeki apátság alapításakor Nesku nevű aranyművest testvéreivel az apátságnak adományozta az uralkodó. A király udvarában és az egyházi központokban éltek az igen előkelőnek számító aranyművesek- IV. Béla egyik aranyművesének például 1243-ban nemesi rangot adott.

Páratlan műkincsek | online játék


Felismered a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményében található Árpád-kori kincseket?

Miről mesél egy arany övcsat? | online játék


A Magyar Nemzeti Múzeum által őrzött kincsek közé tartozik egy 13. századi aranycsat niellódíszítéssel. Ismerd meg az övcsat történetét, és tedd próbára tudásodat!

Pénzek színes világa: Az árpádsávok Nápolyban


Honnan ered és hol használták az árpádsávokat? Miről árulkodnak az Árpád-kori címerek? Tóth Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum régész-numizmatikusa avatja be az érdeklődőket.


RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×