A magyar nép eredete, honfoglalás

Honfoglaló őseinket bemutató válogatásunkban animációs filmek és interaktív játékok segítségével ismerhetjük meg a korabeli életmódot, viseleteket, harcmodort és fegyvereket. A fennmaradt női fejdíszek, tarsolylemezek és ékszerek bizonyítják, hogy milyen magas szinten művelték őseink az ötvösművészetet, míg a „Pénzek színes világa" sorozatból megtudhatjuk, milyen vert pénzeket ismerhettek a honfoglalók. A nagykörűi, tarpai, bodrogközi és jászsági leletek kapcsán bepillanthatunk a régészek munkájába is.

ONLINE OKTATÁST SEGÍTŐ TARTALMAK A TÖRTÉNELEM TANTÁRGYHOZ


Mosaburg (Zalavár), a Karoling-kori központ |  digitális rekonstrukció


A 9. században a Kárpát-medence két részre szakadt. A Dunától keletre avarok éltek, míg a Dunától nyugatra eső terület a Karoling Birodalom fennhatósága alá tartozott. Utóbbi központja Mosaburg (a mai Zalavár) volt, amely templomai és palotái révén kapta a „királyi város" elnevezést. Az animációs film a település 9. századi fejlődését mutatja be.

A brentai csata | digitális rekonstrukció


A kalandozó magyarok első jelentős sikerüket Friauli Berengár itáliai király felett aratták a Brenta folyó mellett, 899. szeptember 24-én. Arnulf, a Keleti Frank Királyság uralkodója ellenében Friauli Berengár, Itália királya jogot formált az európai főhatalomra, ám kettejük véres viszályában csak egy harmadik szövetséges hozhatott eredményt - ez a szövetséges pedig Arnulf császár oldalán a magyar törzsszövetség volt. A magyarok a háromszoros túlerővel szemben megfutamodást színlelő taktikájukkal lépre csalták az ellenséget, majd kifosztották Észak-Itáliát.

Honfoglalás kor. A Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállítása


Egy előkelő honfoglalás kori vitéz sírja Tarpa határából


1975-ben a tarpai Nagy-hegyen pinceásás közben egy honfoglalás kori — több mint ezeréves — női sírt fedtek fel a Jósa András Múzeum munkatársai. A sírból előkerült tárgyak alapján az itt élő közösség egyik előkelő tagját temették itt el. A régészek sejtették, hogy minden bizonnyal nem egy magányos sírról van szó, hanem egy temetőnek is kell lennie a hegy oldalában.

Nagykörűi honfoglalás kori leletek


A Jász-Nagykun-Szolnok megyében feltárt honfoglalás kori leletanyag rendkívül gazdag, a maga nemében igencsak ritkaságszámba megy. A több lovas sír közül az egyik egy gazdag, ékszerekkel, díszes szerszámokkal eltemetett nőé, akinek a ruhája különlegesen szép lehetett, a másik egy férfi lovas sírja, melyből többek között egy különleges, aranyozott ezüst öv került elő.

10. századi honfoglaló lovas felszerelése | online játék


Miből állt a magyarság viselete a honfoglalás korában? „A harcokban legtöbbjük kétféle fegyvert visel, vállukon kopját hordanak, kezükben íjat tartanak, és amint a szükség megkívánja, hol egyiket, hol másikat használják. Üldöztetés közben azonban inkább íjukkal szerzik meg az előnyt” - írta Bölcs Leó Taktika című művében a türköknek nevezett lovas népről, a magyarok őseiről.

Honfoglaló női viselet


Honfoglalás kori ékszerek | MuseuMap

forrás: MuseuMap

Időben bármennyire is messze vannak tőlünk, a honfoglalók alakja bennünk él. A díszes tarsolylemezek, az indázó palmetta díszítések, a nők csüngő ékszerei vagy a csúcsos süvegek láttán el tudjuk képzelni, miért nyűgözhette le a kor­társ Gardízit a magyarok pompás ruházata. A MuseuMap válogatásában ezekből a kincsekből láthatunk szebbnél szebb darabokat.

Az elit alakulat


A Bodrogközben található Karos falu határában tárták fel a Kárpát-medence máig leggazdagabbnak számító honfoglalás kori temetőit. Az eltemetettek több mint 60 százaléka fegyveres férfi volt. A karosi temetőkben feltártak két olyan sírt is, amelyek - a halottak mellett talált leletek alapján - feltehetően kiemelkedő rangú vezetőké lehettek. Talán ők voltak a kalandozó hadjáratok vezetői, a körülöttük eltemetettek pedig egy válogatott közösség, a magyar fejedelmi kíséretének tagjai.

Koponyalékelés


Pénzek színes világa: A honfoglaló magyarok pénzei


Amikor a magyar pénzverés kezdeteiről beszélünk, joggal jutnak eszünkbe elsőként Szent István veretei. Érdemes azonban megismerni, milyen vert pénzeket ismerhettek a honfoglalók. Tóth Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum régész-numizmatikusa mesél a korabeli Európa érméiről.

A honfoglalók egy napja


Hogyan vadásztak, temettek, éltek egykor őseink? Az animációs film segítségével beleshetünk egy honfoglaló jurtába és egy akkori település egy napjába.

Szenzációs honfoglalás kori leletet találtak Jászberényben!

forrás: Jász Múzeum

Hazánkban mindössze két süvegcsúcsot őriznek. Ezek honfoglaló eleink süvegének díszei voltak, és ezekhez hasonlót csak a vikingek és ruszok viseltek.

Bene vitéz – honfoglaló magyar lelet


Honfoglalás | MuseuMap

forrás: MuseuMap

A hét vezér nevét álmunkból felkeltve is tudjuk. A honfoglaló magyarokat övező mondák képeken és különböző ábrázolásokon elevenednek meg a MuseuMap galériájában.

A mondabeli Lehel kürtje (12. sz.)


A mondabeli Lehel kürtje (12. sz.) hangjaRÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×