Az újjáépítés kora Magyarországon

Gyűjtésünkben a Habsburg abszolutizmus korszakának műtárgyait, a keszthelyi Festecsics-kastély és a fertődi Esterházy-kastély pompás tereit, dísztárgyait és bútorait, Mária Terézia gyémántokkal díszített koronázási ruháját és utazóládáját bemutatva elevenedik meg a 18. századi Magyarország történelme és főúri ízlése. A Nádasdy-huszárezred tagjai és Fábry Mihály, a legszebb huszárezred parancsnoka a korszak hősei voltak, történetük és portréik a huszárhagyomány világába nyújtanak betekintést.

ONLINE OKTATÁST SEGÍTŐ TARTALMAK A TÖRTÉNELEM TANTÁRGYHOZ


Magyarország a 18. században


Magyarország 1600–1800 | virtuális kiállítás


Pénzek színes világa: Esterházy (Fényes) Miklós pénzverése


A fertődi kastélyt építtető Esterházy „Fényes” Miklós, akit a kortársak „Pompakedvelő” néven is emlegettek, művelt nagyúr, bőkezű mecénás, műértő és művész hírében állt. A családban egyedüliként reprezentációs céllal 1770-ben saját pénzt is veretett. A korabeli pénzverésről és a herceg érméiről Tóth Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum régész-numizmatikusa mesél.

A Budavári Palota 1714–1905 | digitális rekonstrukció


1748-ban Grassalkovich Antal kamaraelnöknek sikerült megnyernie Mária Teréziát, hogy engedélyezze egy új királyi palota építését. A törökök kiűzése után romokban álló épület helyén a második palota már barokk stílusban, teljesen új, a megnövekedett tér- és reprezentációs igényeknek megfelelő terv szerint épült fel. A budai palota szimbolikus jelentőségét növelte Mária Terézia döntése, mely nyomán Bécsből visszakerült a Szent Korona, amit némi megszakítással itt őriztek. Ebben a korszakban emeltek külön kápolnát a szintén őrzött Szent Jobb fölé.

Mária Terézia élete


A másfél évszázados török uralom pusztításai utána 18. század az ország lassú gazdasági, társadalmi és kulturális újjáépítésének korszakát jelentette. A keresztrejtvény kitöltésével megtudhatod, milyen politikát folytattak a Habsburg uralkodók ebben a században.

Mária Terézia Magyarország királynője 1740-1780 | MuseuMap

forrás: MuseuMap

A MuseuMap galériájában fiatal korától özvegységéig követhetjük Mária Terézia ábrázolásainak sorát: hódolnak a magyar rendek Mária Terézia előtt, pompás lakomát rendeznek a királyné tiszteletére és nicsak! - egy ismeretlen németalföldi művész karikatúráján épp vetkőztetik...

Mária Terézia koronázási díszruhájának metamorfózisa


Egy császári útiláda a 18. századból


Kitüntetések Mária Terézia idejéből


A 18. század volt a kitüntetések aranykora. Pallos Lajos, a Magyar Nemzeti Múzeum numizmatikusa ismerteti, hogyan jutalmazta az uralkodó az államnak tett érdemeket, hány fokozatuk volt, és miből készültek a kitüntetések, valamint milyen érdemrendet viselt maga Mária Terézia.

Szále János | MuseuMap


Mária Teréziától az aranykorig


A kalapos király rendeletei | online játék


1790. január 28-án, halála előtt három héttel vonta vissza II. József a tíz évnyi uralkodása alatt hozott rendeletek döntő többségét. Közel 6000 jogszabályt semmisített meg, csak a türelmi, a jobbágyokról és az alsópapságról szóló rendeletet hagyta érvényben. Íme, egy tudáspróba arról, melyik rendelet mit tartalmazott.

Magyarország hadtörténete 1711–1848


Fábry Mihály, a legszebb huszárezred parancsnoka (1739-1809)


A Nádasdy huszárezred tulajdonosai


Hangszergyűjtemény


Így öltözködtek a XVIII. században | MuseuMap

forrás: MuseuMap

Ilyan pazar öltözékeket, mint amilyenek a MuseuMap válogatásába kerültek, legfeljebb kosztümös filmekben láthatunk. Brokát, csipke, selyem, damaszt, ezüst- és aranyhímzés, és akkora ruhaabroncsok, amikben tényleg csak tipegni tudtak a hölgyek.

Két meisseni szobor


Cilinderes íróasztalok


Díszes tárgyak a XVIII. századból | MuseuMap

forrás: MuseuMap

Próbáljuk elképzelni, milyen lehetett egy rokokó szalon berendezése, egy 18. századi főúri kastély díszes terme! Asztali szökőkút, lakkozott bidet, meisseni porcelán sakktábla: ez volt ám a fényűzés!

Esterházy-Kastély, Fertőd


1762-ben Esterházy („Fényes") Miklós megbízásából a 22 szobás süttöri vadászkastélyt teljesen átformálták, kibővítették. 1766-tól állt a főúri pompájú kastély. A herceg híres mondása volt: „amit a császár megtehet, azt én is megtehetem!". A kastély körül új település alakult ki, Eszterháza. A berendezést a herceg Franciaországban vásárolta. A pompa többek között Goethét is megihlette, aki a kastélyt „Esterházy-tündérbirodalom"-ként jellemezte.

Joseph Haydn


„Ha jó operát akarok látni, Eszterházára kell utaznom”- mondta állítólag Mária Terézia. A 'magyar Versailles', a pompa- és kultúrakedvelő főúr, Esterházy Miklós herceg büszkesége vadászkastélyból néhány évtized alatt a múzsák lakhelyévé, a zene, a színművészet, a képzőművészetek központjává vált. A hercegi udvar hangversenymestere az európai hírű Joseph Haydn volt, aki itt komponálta 1772-ben a híres Búcsú szimfóniáját.

A Festetics-család története


Helikon Kastélymúzeum - A Festetics-kastély


A kamerát követve lehet bebarangolhatjuk a barokk stílusú kastély díszes termeit.


RÓLUNK

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

KAPCSOLAT

MNM OMMIK

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

ommik@mnm.hu

museumap@mnm.hu

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!

Kiállítanál nálunk? Küldenél virtuális kiállítást? Írj nekünk, felvesszük veled a kapcsolatot.
Magyar Nemzeti Múzeum, Copyright © 2020, Minden jog fenntartva!
×